Lodówka wolnostojąca czy pod zabudowę?

Urządzenie kuchni, to nie lada wyzwanie. W większości przypadków nasze pomieszczenia kuchenne nie należą do zbyt dużych, a jak wiadomo trzeba w nich pogodzić wiele funkcji. Należy znaleźć miejsce do przechowywania żywności, miejsce do pracy i spożywania posiłków. Jednym z istotnych elementów jest także wybór sprzętów AGD.

O ile bez zmywarki czy kuchenki mikrofalowej jesteśmy sobie wstanie poradzić, o tyle lodówka jest nam niezbędna (ranking lodówek może nam pomóc). Czym zatem kierować się kupując lodówki do naszych kuchni? Zwracać uwagę na kolor, pojemność czy dodatkowe funkcje? Oczywiście wszystkie te cechy są niezwykle ważne. Istotną kwestią będzie także wybór pomiędzy sprzętem do zabudowy, a tym wolnostojącym. Jeżeli lubimy minimalizm, jeśli kupujemy szafki na zamówienie, to fajną opcją będzie lodówka do zabudowy.

Taki sprzęt schowany za drzwiczkami szafki ładnie wkomponuje się w modną aranżację i będzie tworzył spójną całość. Niemniej jednak musimy mieć na uwadze, że urządzenia do zabudowy są nieco droższe i charakteryzują się trochę innymi parametrami (sprawdź ranking lodówek). Taka lodówka może mieć mniejszą pojemność i musi mieć zapewnioną odpowiednią wentylację. Z kolei sprzęt wolnostojący produkowany jest w wielu kolorach i może być głównym bohaterem wnętrza.

Czarna, czerwona czy nawet srebrna lodówka przyciąga uwagę i pasuje nie tylko do współczesnych dekoracji, ale ładnie prezentuje się także w klasycznej kuchni. Jej niewątpliwą zaletą jest większy wybór. Lodówka wolnostojąca może być mała, dwukomorowa, z zamrażalnikiem lub bez.