Co znajdziemy w rankingu odkurzaczy?

Czasy, gdy kurz z podłogi zbierało się miotłą już dawno odeszły w zapomnienie. Ich miejsce już lata temu zajęły odkurzacze. Okazały się one rewolucją w przemyśle produkującym sprzęt AGD. Szybko zdobyły uznanie i wkrótce stały się jednym z nieodłącznych sprzętów każdego gospodarstwa domowego. Ich producenci prześcigają się współcześnie w pomysłach na udoskonalenie ich techniki działania, wiele różnych ciekawych modeli można obejrzeć w rankingu odkurzaczy, w którym można porównać różnego rodzaju parametry.

Dużą popularnością cieszą się na przykład tak zwane modele bezworkowe. Ich dużą zaletą jest ekologiczność oraz ekonomiczność. Nie są jednak polecane dla alergików – związane to jest z nieco uciążliwym opróżnianiem zbiornika na zbierany przez odkurzacz kurz i bród. Uznaniem cieszą się także modele piorące, które pozwalają nie tylko na zebranie kurzu z odkurzanej powierzchni, ale także na wypranie dywanu lub wykładziny.

Praktycznym rozwiązaniem są także modele ręczne, które swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim swej poręczności. Świetnie nadają się na przykład do czyszczenia mniejszych powierzchni, jak fotel lub kanapa. Są doceniane zwłaszcza przez właścicieli zwierząt domowych, które gubią przecież wiele sierści.

Przy zakupie odkurzacza warto zwrócić uwagę zwłaszcza na jego moc ssącą oraz pobór mocy. Istotna jest także jego waga i rozmiary. Podobne znaczenie ma również długość przewodu, która zapewni odpowiedni komfort jego użytkowania. Przy decyzji kupna modelu tradycyjnego, należy także sprawdzić cenę odpowiednich dla niego worków. Mają one bowiem bezpośredni wpływ na ekonomiczność modelu.